Najlepsze naczynia żeliwne. Garnki z żeliwa – wytrzymałe i odporne na wysokie temperatury

Żeliwo jest gęstym, ciągliwym metalem o stosunkowo niskiej zawartości węgla. Jest to stop żelaza i węgla. Żeliwo było używane przez wieki ze względu na swoją wytrzymałość, trwałość (mogą służyć przez długie lata) i zdolność do zatrzymywania ciepła.

Żeliwo jest wytwarzane przez topienie surówki i wlewanie jej do form, które są następnie usuwane, gdy metal ostygnie na tyle, by utrzymać swój kształt. Wynikiem jest solidny blok żeliwa, który można obrabiać lub prasować w dowolny kształt. Z żeliwa powstają znakomite naczynia, które chwalą sobie nawet profesjonalni kucharze.

Garnki żeliwne – wytrzymałe naczynia, które warto mieć w kuchni. Zalety garnków z żeliwa

Jeśli chodzi o garnki żeliwne, nie można pobić ich jakości i trwałości. Garnki żeliwne są znane od wieków, a dziś nadal cieszą się ogromną popularnością. Dzieje się tak dlatego, ponieważ są praktycznie niezniszczalne i mogą być używane na każdym źródle ciepła: gazowym, elektrycznym, a nawet indukcyjnym.

Garnki żeliwne mają kilka innych zalet. Należą do nich:

  • doskonale utrzymują temperaturę potraw. Ze względu na swoją gęstość, żeliwo trzyma ciepło lepiej niż większość innych materiałów. To czyni je idealnym do smażenia potraw lub gotowania wody;
  • doskonałe przewodnictwo cieplne. Ze względu na swoją zdolność do zatrzymywania ciepła, żeliwo również przewodzi ciepło bardzo skutecznie – tak dobrze, że może być używane na każdym rodzaju płyty kuchennej bez obawy o przypalenie jedzenia!
  • nieprzywierająca powierzchnia. Większość patelni żeliwnych jest wstępnie przyprawiona olejem roślinnym, który tworzy nieprzywierającą powierzchnię, która pomaga zapobiegać przywieraniu potraw podczas gotowania. Oznacza to mniej sprzątania później, kiedy myjesz swoje garnki i patelnie po kolacji!

Żeliwo – do czego można zastosować naczynia żeliwne?

Żeliwo jest jednym z najbardziej uniwersalnych i trwałych materiałów w naczyniach kuchennych. Można go używać do gotowania prawie wszystkiego, ale oto niektóre z bardziej powszechnych zastosowań:

  • grillowanie mięs i warzyw. Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia steków lub wątróbki z kurczaka i cebuli;
  • pieczenie chleba i zapiekanek. Większość naczyń żeliwnych posiada pokrywy, które można wykorzystać do pieczenia chleba w piekarniku, zapiekanek, a nawet ciast!
  • wolne gotowanie takich potraw jak gulasze, zupy i chili. Jeśli mamy garnek żeliwny z pokrywką, możemy go użyć do przygotowania pysznych dań, takich jak gulasz wołowy lub chili con carne w ciągu kilku godzin;
  • duszenie twardych kawałków mięsa. Duszenie to technika polegająca na gotowaniu twardych kawałków mięsa, aż staną się na tyle miękkie, że będzie można je łatwo zjeść. Duszone jedzenie jest przy tym zdrowe i pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.