Pyszne łakocie domowej roboty z wykorzystaniem kawy

Kawa to ulubiony napój wielu ludzi. Nic dziwnego, smak kawy jest wyjątkowy! Kawa ziarnista, kawa mielona czy kawa rozpuszczalna, robusta czy arabica, z ekspresu ciśnieniowego czy kawiarki – dla każdego znajdzie się coś dobrego.

Właściwości kawy. Dlaczego warto pić napoje kawowe?

Kawa to nie tylko napój o intensywnym smaku. Picie kawy w umiarkowanych ilościach niesie ze sobą także korzyści zdrowotne, takie jak:

  • zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2 . Badania pokazują, że ludzie, którzy piją co najmniej 3 filiżanki kawy dziennie, mają do 50% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 niż ludzie, którzy nie piją kawy lub ci, którzy piją mniej niż jedną filiżankę dziennie;
  • poprawa zdrowia sercowo-naczyniowego . Spożywanie kawy wydaje się obniżać ciśnienie krwi i poprawiać funkcjonowanie naczyń krwionośnych, a zatem może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Jednak warto zachować zdrowy umiar i nie przesadzać z jej ilością (5 filiżanek kawy to może być dla wielu osób stanowczo za dużo);
  • ochrona przed niektórymi nowotworami. Badania sugerują, że picie 3 lub więcej filiżanek dziennie może zapewnić ochronę przed rakiem wątroby i rakiem trzustki. Picie 4 lub więcej filiżanek dziennie może chronić również przed rakiem prostaty. Efekt ten może wynikać z przeciwutleniaczy w kawie lub innych składników, które działają jako środki przeciwnowotworowe.

Kawa jako składnik deserów. Delikatny smak i wyborny aromat

Idealna kawa o zrównoważonym smaku to napój, który doceni każdy kawosz. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że z wykorzystaniem kawy można przygotować pyszne desery. Oto kilka pomysłów na ciasta z wykorzystaniem kawy:

  • Ciasto kawowe

Pomysł na oryginalne ciasto francuskie. Jest łatwe do wykonania i bardzo wilgotne. Można dodać do niego dowolny rodzaj aromatu, ale to właśnie kawa czyni go naprawdę wyjątkowym. To deser dla każdego kto ceni gorzki smak kawy oraz przyjemną słodycz ciasta.

  • Ciasto Mocha z kawowym lukrem maślanym

To wspaniały pomysł na ciasto czekoladowe z warstwą kremu maślanego z kawy na wierzchu! To trochę jak jedzenie ciasta i picie kawy w tym samym czasie. Świetnie sprawdzi się pocięta czekolada na wierzchu w formie dekoracji.

  • Czekoladowe Babeczki Espresso z nadzieniem Ganache

Babeczki tego rodzaju wyglądają wystarczająco dobrze, aby jeść je same, ale kiedy doda się do nich nadzienie ganache, staną się jeszcze bardziej wyjątkowe! Można użyć dowolnego rodzaju nadzienia ganache do tych babeczek, jednak ganache z białej czekolady będzie szczególnie dobrze komponować się z kawowym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.