Skipping jako nowy trend – sposób na niemarnowanie jedzenia

Skipping to rewolucja, która ma miejsce w Wielkiej Brytanii i polega na wykorzystaniu żywności wyrzucanej przez supermarkety. Szacuje się, że każdego roku na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności. Stanowi to jedną trzecią całkowitej ilości produkowanej żywności.

Przyczyn marnowania żywności jest wiele i są one zróżnicowane – od nadmiernej produkcji po niewłaściwe zarządzanie żywnością w restauracjach, supermarketach i domach.

W ostatnich latach obserwujemy pojawienie się nowych form konsumpcji, takich jak ruch slow food, „zero odpadów” czy weganizm.

Co to jest skipping?

Skipping to termin określający wykorzystanie żywności, która została wyrzucona przez supermarkety, zazwyczaj z powodu błędów w oznakowaniu lub przekroczenia daty ważności.

Tego typu żywność jest odzyskiwana z pojemników umieszczonych przy samych drzwiach supermarketów i zabierana przez osoby uprawiające „skipping”.

Praktyka ta jest nie tylko formą oszczędzania pieniędzy, ale także manifestem przeciwko powszechnemu marnowaniu żywności. Skipping jest obecnie uważany za świetny sposób spędzania wolnego czasu.

Jak powstał skipping?

Główną ideą skippingu jest odbieranie nadmiaru żywności z dużych sieci spożywczych. Nadprodukcja łatwo psujących się towarów jest dużym problemem dla amerykańskich supermarketów, które często wyrzucają wiele ton świeżej żywności rocznie.

Niektóre amerykańskie sieci spożywcze zaczęły pomagać w ograniczaniu marnotrawstwa, wystawiając te produkty na sprzedaż po obniżonej cenie lub nawet rozdając je za darmo.

Ruch ten narodził się w Stanach Zjednoczonych. W niektórych amerykańskich miastach nadmiar śmieci stawał się dużym problemem. Nie wszystko, co trafiało do kontenerów na śmieci, można było nazwać śmieciami.

Na przykład na tyłach supermarketów wciąż leżały stosy świeżych warzyw o błyszczącej i jędrnej skórce, które z jakiegoś powodu zostały wycofane ze sprzedaży, a ich miejsce na sklepowych półkach i w koszach zajęły identyczne, ale z nowej dostawy. Amerykanie jako pierwsi na świecie zaczęli nurkować do śmietników nie z powodu złej sytuacji finansowej, ale z troski o marnotrawstwo społeczeństwa.

Skipping – jak zagrożenie płyną z tego trendu?

Skipping staje się coraz bardziej popularny, zwłaszcza w dużych miastach. Jest to sposób na pozyskiwanie żywności za darmo ze śmietników w supermarketach. Produkty są zazwyczaj jeszcze świeże, ale wyrzucone, ponieważ nie nadają się już do sprzedaży ze względu na datę ważności. To nie jest kradzież! Nie bierzemy niczego, co nie jest nasze. Po prostu korzystamy z tego, co inni wyrzucają, ponieważ jest to nadal bardzo cenne i przydatne.

Ludzie skipują z różnych powodów. Dla niektórych jest to sposób na walkę z marnotrawstwem naszych czasów. Inni rezygnują z kupowania jedzenia, bo mają małe dochody i nie stać ich na jedzenie. Niektórzy robią sobie zdjęcia i chwalą się nimi na portalach społecznościowych.

Chociaż skipping jest pozytywnym i ważnym trendem, należy do niego podchodzić z dużą ostrożnością. Samolubne skipowanie, robione na pokaz i traktowane jako weekendowy relaks, może bardzo zaszkodzić tym, którzy najbardziej go potrzebują, czyli osobom żyjącym na skraju ubóstwa.

W wybranych supermarketach są miejsca, gdzie z dobrej woli można odebrać jeszcze wartościową żywność. Ich działalność jest skierowana właśnie do tych, którzy najbardziej jej potrzebują. Nie bądźmy dla nich konkurencją. Zdarzało się, że markety, bojąc się utraty części klientów, zaczynały obawiać się o swoje zyski i przestawały oferować żywność, zamykając swoje śmietniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.